Reserveer dinsdag 11 april maar alvast in je agenda, want dan houden wij onze derde Oritech Bytes. Deze avond is met name interessant voor Oracle-database-ontwikkelaars. We hebben Marcel Hoefs van Oritech en Erik van Roon van Evrocs bereid gevonden een presentatie te geven, dus dat belooft een zeer informatieve avond te worden.

We verzamelen vanaf 18.00 uur op ons kantoor in Waddinxveen. Na eerst een hapje eten beginnen we aansluitend vanaf ongeveer 19.00 uur met de twee sessies.

Iedereen kan komen en deelname is gratis. Wel graag even van tevoren aanmelden op bytes@oritech.nl, vanwege beperkt aantal plaatsen en catering.

We zien je graag op dinsdag 11 april!

 

Sessie 1: Marcel Hoefs – Wat heb je als ontwikkelaar aan DBMS packages? DBMS_PARALLEL_EXECUTE en DBMS_HPROF als voorbeeld

Voor ontwikkelaars en DBA’s levert Oracle al sinds jaar en dag veel standaard packages en types in de database mee. Met de huidige versie 19c zijn dit er inmiddels al meer dan 290 en dat is nog zonder de packages en types die je er met APEX ook nog bij krijgt. Deze door Oracle ontwikkelde functionaliteit kan bij de bouw van applicaties veel tijd besparen omdat het vaak generieke functionaliteit betreft die over meerdere applicaties toepasbaar is. In deze presentatie zal ik twee wat minder bekende packages bespreken en demonstreren (DBMS_PARALLEL_EXECUTE en DBMS_HPROF) zodat je een idee krijgt welke schat aan functionaliteit je zonder additionele kosten in een Oracle database kan gebruiken.

 

 

 

 

Sessie 2: Erik van Roon –“I don’t need SQLcl, I have SQLPlus.” You’re wrong.

Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat SQLcl eigenlijk gewoon SQLPlus is “met een paar extraatjes”. Als dat het beeld is dat je ervan hebt, wil ik je heel graag laten zien hoe fout dat beeld is. Want SQLcl heeft een waslijst aan mogelijkheden die je niet terugvindt in SQL*Plus, en het is zelfs mogelijk om eigen functionaliteit toe te voegen. En met iedere versie (meerdere per jaar) komen er nieuwe mogelijkheden bij, dus ook als je al eens naar de tool gekeken hebt, is er ongetwijfeld in de tussentijd functionaliteit bijgekomen die je nog niet kent. Hoewel de kans dat SQL*Plus ooit verdwijnt zo goed als nihil is, kan het werk op de command line makkelijker/prettiger worden door de ‘nieuwe’ tool SQLcl in de toolset op te nemen. Ja, ‘nieuwe’ tussen aanhalingstekens, want hoewel SQL*Plus een stuk ouder is, is SQLcl een volwassen tool die inmiddels een kleine 10 jaar mee gaat, waarvan zo’n 7 jaar als officieel product inclusief MOS ondersteuning.

Deze presentatie toont een greep uit de mogelijkheden van SQLcl.